El lledoner (Celtis australis)

ago 18, 2014 by xavi // Leave a Comment

 Característiques:

Arbre de fulla caduca. De color groc or durant la tardor.

Copa arredonida i molt ombrívola durant l’estiu.

Escorça: llissa i de color gris fosc

Fruit: lledó, un fruit dolç que es mengívol.

Fulla: dentada, ampla i allargada.

Perquè l’hem triat?

El lledoner és un arbre  que viu sobre tots a llocs humits tot i que excepcionalment habita a llocs secs però sempre pedregosos. Floreix entre abril i maig. Fruit en juny. Es distribuïx a tota la part mediterrània de la península ibèrica (tota la península menys el cantàbric i Portugal) però viu a zones baixes només puja de 1000 m en llocs del sud de la península (Serra Nevada). Viu sobre tot a l’E i al S de la península sol aparèixer de forma dispersa com molt fent bosquets xicotets de pocs arbres (10)

A la Safor és molt present, el trobem sempre a llocs humits, bora el nostre riu Serpís (tenim un exemple molt gran davant de l’antic edifici de Gandia Televisió), també està a alguna zona més seca però rocallosa com és l’ermita de Sta Anna de Gandia, però sobre tot el trobarem bora fontetes o en zones molt fèrtils com a les bores de barrancs i planes de cultiu. Podríem anar de lledoner en lledoner bora al riu Serpis des del Mar fins que s’acaba la nostra comarca passat el Racó del Duc!

Més informació: Lledoner

DSC_5650 2 DSC_5635 2 eixida agendaarbres

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>